Ο Νικόλαος Κουτσογούλας αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών το 1997 και το 2006 έλαβε την ειδικότητα του γενικού χειρουργού από την χειρουργική κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθηνών. Κατά την διάρκεια της ειδίκευσης εκπαιδεύτηκε σε όλο το φάσμα επεμβάσεων γενικής χειρουργικής με έμφαση στη λαπαροσκοπική χειρουργική, την χειρουργική θυρεοειδούς, μαστού, ήπατος-παγκρέατος-χοληφόρων και την χειρουργική ογκολογία του πεπτικού συστήματος.

Είναι εκπαιδευτής στην βασική υποστήριξη της ζωής (Basic Life Support) και της αυτόματης εξωτερικής απινίδωσης (Automated External Defibrilation) του Υπουργείου Υγείας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης. Υπήρξε συνδιοργανωτής του 1ου Σεμιναρίου Τηλεχειρουργικής της Παχυσαρκίας (Αθήνα, Μάιος 2009). Είναι μέλος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Πεπτικού.

Από το 2013 είναι Επιστημονικός Συνεργάτης – Χειρουργός της 6ης χειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου «Υγεία» όπου συμμετέχει ως εκπαιδευτής στα Σεμινάρια Λαπαροσκοπικών Κολεκτομών.