Τα C.LA.S.S. (Colorectal Laparoscopic Surgical Skills) Courses που διοργανώνονται από το NoDE, θα ολοκληρωθούν και αυτή την χρονιά μέσα από 4 τριήμερους Κύκλους που περιλαμβάνουν Live χειρουργείο, Tips & Tricks, ιδιαίτερα μαθήματα σε προσομοιωτές και την συμμετοχή στο πρακτικό μέρος.

Το πρακτικό μέρος κάθε Κύκλου πραγματοποιείται υπό ρεαλιστικές συνθήκες χειρουργείου, σε νωπά ανθρώπινα πτωματικά προπλάσματα, που εισάγονται από τις ΗΠΑ γι αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει κάθε τύπου λαπαροσκοπική κολεκτομή.

Ο σκοπός των C.LA.S.S. Courses είναι η απόκτηση επαρκούς εμπειρίας από τους συμμετέχοντες, ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν λαπαροσκοπική ορθοκολική χειρουργική. Σε αυτό το πλαίσιο θα παρέχεται, εφόσον το επιθυμούν, καθοδήγηση κατά την διενέργεια των πρώτων επεμβάσεών τους με χρήση πλατφόρμας Telementoring.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν, όπως και όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώμονται από το NoDE Institute.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 

Πρακτική εκπαίδευση σε πτωματικά προπλάσματα

 

 • Laparoscopic colorectal surgery cadaveric dissection course

Σεμινάριο λαπαροσκοπικής κολεκτομής

 

Οι εκπαιδευόμενοι διενεργούν λαπαροσκοπική δεξιά, ευρεία δεξιά και αριστερή κολεκτομή σε πραγματικές συνθήκες χειρουργείου. Το σεμινάριο απευθύνεται σε χειρουργούς που έχουν εμπειρία στην προηγμένη λαπαροσκοπική χειρουργική και έχουν ολοκληρώσει εκπαίδευση σε ορθοκολική χειρουργική. Σε κάθε δύο εκπαιδευόμενους αντιστοιχεί ένα πτωματικό πρότυπο, μια αίθουσα χειρουργείου με νοσηλευτή/τρια εργαλειοδοσίας και ένας εκπαιδευτής. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην υπόδειξη τεχνικών ώστε να διενεργούνται οι επεμβάσεις σύμφωνα με τους ογκολογικούς κανόνες.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

 • TaTME cadaveric dissection course

Διαπρωκτική ελάχιστα επεμβατική ΤΜΕ (TaTME)

 

Αποτελεί την πιο σύγχρονη μέθοδο για τη χειρουργική αντιμετώπιση των χαμηλών όγκων ορθού και απαιτεί ειδική εκπαίδευση η οποία έχει αποδειχθεί αποτελεσματική μόνο σε πτωματικά προπλάσματα.

 

Το διήμερο σεμινάριο περιλαμβάνει επέμβαση σε πτωματικά προπλάσματα με βήμα-προς-βήμα καθοδήγηση και χρήση τεχνολογιών αιχμής (Airseal, Gelpoint Path, λαπαροσκοπικοί πύργοι H-D). Προκειμένου να επιτευχθούν πραγματικές συνθήκες χειρουργείου, σε κάθε δύο εκπαιδευόμενους αντιστοιχεί ένα πρόπλασμα, ένας εκπαιδευτής και μια χειρουργική αίθουσα με νοσηλευτή/τρια εργαλειοδοσίας.

 

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, οι χειρουργοί είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα πλάνα παρασκευής της TaTME, να αποφεύγουν επιπλοκές από τραυματισμό γειτονικών ανατομικών σχηματισμών και να ολοκληρώνουν την εκτομή του ορθού με ογκολογικά άρτιο τρόπο.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

 • Cadaveric dissection hernia course

Πρακτική εκπαίδευση στη χειρουργική κηλών

 

Περιλαμβάνει:

 

 • Laparoscopic Transabdominal Preperitoneal Patch Plasty (TAPP)
 • Laparoscopic Total Extraperitoneal Patch plasty (TEP)
 • Laparoscopic Management of HIATAL hernia with the use of mesh
 • Transversus Abdominis Release (TAR) for large incisional hernia repair

 

Οι εκπαιδευόμενοι πραγματοποιούν επεμβάσεις σε πτωματικά προπλάσματα με την κατάλληλη καθοδήγηση από κορυφαίους χειρουργούς στον τομέα της χειρουργικής κηλών.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

 • Video-Αssisted Thoracoscopic Surgery (VATS) cadaveric dissection course

Βίντεο-υποβοηθούμενη θωρακοσκοπική χειρουργική

 

Εφαρμόζεται στη διάγνωση και αντιμετώπιση χειρουργικών παθήσεων του θώρακα. Το σεμινάριο αξιοποιεί όλη τη σχετική τεχνολογία αιχμής και διεξάγεται με μικρό αριθμό εκπαιδευομένων και βήμα-προς-βήμα καθοδήγηση. Προκειμένου να επιτευχθούν πραγματικές συνθήκες χειρουργείου, σε κάθε δύο εκπαιδευόμενους αντιστοιχεί ένα πρόπλασμα, ένας εκπαιδευτής και μια χειρουργική αίθουσα με νοσηλευτή/τρια εργαλειοδοσίας.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

 • Cadaveric Dissection Bariatric Surgery Courses

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
 

 • Cadaveric Robotic Courses

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Κέντρο Προσομοίωσης

 

Προγράμματα

 

 • Λαπαροσκοπική χειρουργική
 • Επείγοντα περιστατικά
 • Νοσηλευτική
 • Εκπαίδευση ομάδων

 

Αναπόσπαστο τμήμα της ιατρικής εκπαίδευσης, η προσομοίωση προσφέρει τη δυνατότητα διαχείρισης πραγματικών περιστατικών σε ρεαλιστικές συνθήκες. Στον τομέα της κλινικής ιατρικής παρουσιάζει εξαιρετικά αποτελέσματα στην απόκτηση και τελειοποίηση δεξιοτήτων, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών.

 

Αξιοποιώντας μια μεγάλη ποικιλία εργαλείων προηγμένης τεχνολογίας, υλοποιούμε σενάρια με υψηλά επίπεδα ρεαλισμού σε χώρους πανομοιότυπους με εκείνους στους οποίους οι εκπαιδευόμενοι θα κληθούν να εφαρμόσουν τις γνώσεις και δεξιότητές τους, όπως η χειρουργική αίθουσα, το τμήμα επειγόντων περιστατικών, ο νοσηλευτικός θάλαμος ή ακόμα και ο δρόμος. Χρησιμοποιούνται πραγματικά εργαλεία και υλικά, ενώ επιστρατεύονται ηθοποιοί για να προσφέρουν διαδραστικότητα και ανάδραση στις κινήσεις των εκπαιδευόμενων.

Το Κέντρο Προσομοίωσης διαθέτει virtual reality simulators τελευταίας γενιάς για εκπαίδευση στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, καθώς και εξελιγμένα ανδρείκελα, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα συχνής επανάληψης σεναρίων και λεπτομερούς ανάλυσης επιδόσεων. Επιπλέον, το Κέντρο διαθέτει προσομοιωτές που σχεδίασε και κατασκευάζει το ίδιο το NoDE σε 3D printers. Δύο προσομοιωτές έχουν δωριστεί στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Κρήτης.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στο In hospital training μπορούν να συμμετέχουν μέλη χειρουργικών κλινικών, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη διαδικασία λαπαροσκοπικής χειρουργικής παχέος εντέρου και ορθού μέσα στο χειρουργείο. Το σεμινάριο εξασφαλίζει οτι οι ενδιαφερόμενοι θα παρακολουθήσουν μια ολιστική προσέγγιση και θα έρθουν σε επαφή με όλες τις σχετιζόμενες ειδικότητες (αναισθησιολογικό, τεχνολογία, νοσηλευτική, μετεγχειρητική παρακολούθηση, ταχεία ανάρρωση).

Το πρόγραμμα, πέραν του live χειρουργείου, περιλαμβάνει διαδραστικές συζητήσεις και πρακτική εξάσκηση σε προσομοιωτές προηγμένης τεχνολογίας. Ακόμη, επισημαίνονται όλα τα καίρια βήματα και δίνονται πρακτικές τεχνικές συμβουλές για τον περιορισμό των επιπλοκών και την εξασφάλιση ογκολογικής αρτιότητας.

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν την ελάχιστα επεμβατική ορθοκολική χειρουργική.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 

Το κλινικό σεμινάριο Καθετήρων Κεντρικής Φλεβικής Πρόσβασης PICC, PORT & HICKMAN, στοχεύει στο να διασαφηνιστούν οι ενδείξεις χρήσης, η ασφαλής τοποθέτηση και περιποίηση των συσκευών αυτών, με στόχο τη μείωση των επιπλοκών.

Το σεμινάριο αποτελεί μία από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του NοDΕ Institute (Network of Doctors Education)  και διοργανώνεται από τη ΣΤ ‘ Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ σε συνεργασία με το Νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ”

Έχει τη μορφή Μονοήμερου Κλινικού Φροντιστηρίου και περιλαμβάνει θεωρητική προσέγγιση καθώς επίσης και πρακτική εκπαίδευση μέσω παρακολούθησης ζωντανών χειρουργείων και τη βήμα προς βήμα τεχνική τοποθέτησης των καθετήρων.

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου οι εκπαιδευόμενοι θα είναι σε θέση να γνωρίζουν τους τύπους των Κεντρικών Καθετήρων που και πως χρησιμοποιούνται καθώς και τον τρόπο περιποίησής τους

Το σεμινάριο πραγματοποιείται στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ και οι ημερομηνίες για το 2023, είναι οι κάτωθι:

 • 06/02
 • 03/04
 • 03/07

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 

Πρόγραμμα για μαθητές Λυκείου

Το Πρόγραμμα “Shadowing” σχεδιάστηκε από το NoDE Institute, στα πλαίσια του σχολικού προσανατολισμού, με γνώμονα το μαθητή και την συνειδητή επιλογή της Ιατρικής. Απευθύνεται σε μαθητές A & Β Λυκείου, που επιθυμούν να επιλέξουν την Ιατρική ως επάγγελμα και να γνωρίσουν καλύτερα τι σημαίνει αυτό στην πράξη.

Το πρόγραμμα διεξάγεται στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ και πραγματοποιείται για 6 εβδομάδες τον χρόνο. Οι μαθητές χωρίζονται σε ολιγομελή groups και γίνονται η «σκιά» ενός γιατρού για 1 εβδομάδα, ακολουθώντας τον σε όλες τις καθημερινές ενέργειές του μέσα στο νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει:

– Διαδραστική συζήτηση για την πορεία και τις επιλογές ενός γιατρού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

– Παρακολούθηση δραστηριοτήτων παθολογικών και χειρουργικών κλινικών (επίσκεψη ασθενών, επίσκεψη και παρακολούθηση χειρουργείου)

– Συζητήσεις επάνω στη λήψη αποφάσεων και την προσέγγιση του ασθενούς

– Συζητήσεις για την πραγματική διάσταση της ιατρικής επιστήμης και της προσφοράς μέσω αυτής

– Hands-on ασκήσεις σε προσομοιωτές λαπαροσκοπικής και ρομποτικής (Da Vinci) χειρουργικής στο Simulation Center του NoDE Institute και στο ISLE ACADEMY, αντίστοιχα.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν, όπως και όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα που οργανώνει το NoDE.

Οι διαθέσιμες ημερομηνίες του προγράμματος είναι:

Χειμερινή Περίοδος:

2η εβδομάδα:

28/02- 03/03 & 06/03/2023

Καλοκαιρινή Περίοδος:

1η εβδομάδα: 26/06-30/06/2023

2η εβδομάδα: 03/07-07/07/2023

3η εβδομάδα: 10/07-14/07/2023

4η εβδομάδα: 17/07-21/07/2023

Χειμερινή Περίοδος 2023:

Αναμένεται να ανακοινωθεί.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να δηλώσει συμμετοχή μέσω της πλατφόρμας, συμπληρώνοντας τη φόρμα συμμετοχής έως και 1 μήνα πριν την έναρξη της περιόδου για την οποία ενδιαφέρεται. Η ενημέρωση για την αποδοχή του μαθητή στο πρόγραμμα γίνεται με την αποστολή email αποδοχής στο email των γονέων. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Όραμα του Node είναι το “Shadowing” να αποτελέσει γέφυρα επικοινωνίας των επίδοξων μικρών ιατρών με φοιτητές ιατρικής, ειδικευόμενους και ειδικευμένους ιατρούς ανά τον κόσμο, μέσω της αλληλεπίδρασης τους στα πλαίσια του προγράμματος.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το Colorectal Robotic Surgical Skills ( C.RO.S.S.) είναι ένα διήμερο σεμινάριο εκπαίδευσης στην Ρομποτική Ορθοκολική Χειρουργική που απευθύνεται σε χειρουργούς που έχουν εμπειρία στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική.

Το σεμινάριο είναι διήμερο και περιλαμβάνει την 1η ημέρα μαθήματα πάνω σε ρομποτικούς προσομοιωτές Da Vinci, διαδραστική παρακολούθηση βιντεοσκοπημένων επεμβάσεων με καθοδήγηση στα μυστικά της επιτυχίας και συζήτηση περιστατικών. Η 2η ημέρα περιλαμβάνει παρακολούθηση περιστατικού ρομποτικής ορθοκολικής χειρουργικής μέσα στην χειρουργική αίθουσα.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην υπόδειξη τεχνικών ώστε να διενεργούνται οι επεμβάσεις με τους ογκολογικούς κανόνες. Σκοπός του σεμιναρίου είναι η εκμάθηση ρομποτικών χειρουργικών τεχνικών από χειρουργούς που είναι ήδη επαρκώς εξοικειωμένοι με την χρήση του συστήματος da Vinci. Οι εκπαιδευόμενοι θα σχηματίζουν ομάδες 2 ατόμων, στις οποίες αντιστοιχεί ένας εκπαιδευτής. Το σεμινάριο πραγματοποιείται στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ και οι ημερομηνίες για το 2023, είναι οι κάτωθι:

 • 1-2 Φεβρουαρίου 2023
 • 15-16 Μαρτίου 2023
 • 17-18 ΜαΙου 2023
 • 19-20 Ιουλίου 2023
 • 4-5 Οκτωβρίου 2023
 • 15-16 Νοεμβρίου 2023

Η εγγραφή σας στο πρόγραμμα του κάθε εκπαιδευτικού προγράμματος μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά την περίοδο των εγγραφών, συνήθως 2 μήνες από την ημερομηνία δειξαγωγής, συμπληρώνοντας την αντίστοιχη φόρμα συμμετοχής.

 

 

 

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 

Live χειρουργικές επεμβάσεις

Λαπαροσκοπικές Ορθοκολικές Επεμβάσεις

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 

Ιατρικές αποστολές από ομάδες εθελοντών

 

Το NoDE Institute οργανώνει ετήσια αποστολή στην Ουγκάντα με τη συμμετοχή δύο ομάδων εθελοντών ιατρών και νοσηλευτών, προκειμένου να προσφέρει βοήθεια όπου υπάρχει ανάγκη και να συμβάλλει στην εκπαίδευση ιατρών μέσω σεμιναρίων χειρουργικής.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Node Institute Minimally Invasive Gynecologic Surgery Masterclass

Το Minimally Invasive Gynecologic Surgery Masterclass είναι το πρώτο στην Ελλάδα πρακτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα γυναικολογικής χειρουργικής σε πτωματικά πρότυπα,που σχεδιάστηκε από την Β’ Μαιευτική & Γυναικολογική Κλινική του Αρεταιείου Νοσοκομείου και το ΝoDE Institute, σε συνεργασία με την Medtronic.

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει μια αναλυτική βήμα-προς-βήμα προσέγγιση στην τυπική λαπαροσκοπική υστερεκτομή.

Σκοπός του προγράμματος είναι να εξοικειωθούν οι γυναικολόγοι με το πλευρικό τοίχωμα της πυέλου, προκειμένου να περιηγηθούν στους οπισθοπεριτοναϊκούς χώρους και να αναγνωρίσουν όλες τις ανατομικές δομές που είναι απαραίτητες για περιπεπλεγμένη λαπαροσκοπική χειρουργική.
Οι συμμετέχοντες θα λάβουν γνώση για τον τρόπο αναγνώρισης και παρασκευής του ουρητήρα, πώς για να εντοπίσουν την έκφυση της μητριαίας αρτηρίας, πώς να αναγνωρίσουν και να παρασκευάσουν τους ανάγγειους χώρους της πυέλου, πώς να αναγνωρίσουν το θυρεοειδές νεύρο και πώς να αποφύγουν τις πιο συχνές επιπλοκές που σχετίζονται με την λαπαροσκοπική υστερεκτομή. Θα παρουσιαστούν τεχνικές που χρησιμοποιούνται σε ογκολογικές επεμβάσεις, ενώ οι χειρούργοι θα εκπαιδευτούν να λειτουργούν με ασφάλεια στις δομές του πλάγιου πυελικού τοιχώματος.

Το Minimally Invasive Gynecologic Surgery Masterclass απευθύνεται σε χειρουργούς που
θα επιθυμούν να προχωρήσουν πέρα από το πρώτο επίπεδο λαπαροσκοπικής χειρουργικής στην λαπαροσκοπική υστερεκτομή και σε πιο έμπειρους χειρουργούς που στοχεύουν να βελτιώσουν την χειρουργική τους τεχνική και να επεκτείνουν το χειρουργικό τους εύρος.

Με την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να διαχειριστούν πιο περίπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων δύσκολων υστερεκτομών, ινομυοματεκτομών και περιπτώσεων βαριάς ενδομητρίωσης.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ