Ο Δημήτριος Μπαλαφούτας είναι Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, εξειδικευμένος στην ελάχιστα επεμβατική και ρομποτική χειρουργική. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2005 και, μετά τη στρατιωτική του θητεία, μετέβη με πλήρη υποτροφία από το Γερμανικό Οργανισμό Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) στο Albert-Ludwigs-Universität Freiburg για 12μηνη έρευνα στη μοριακή ογκολογία. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε το σύνολο της ειδίκευσής του στη Μαιευτική & Γυναικολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Freiburg im Breisgau, λαμβάνοντας τον τίτλο της ειδικότητας το 2012. Παρέμεινε στο ίδιο νοσοκομείο ως ειδικευμένος και μετεκπαιδεύτηκε στη γυναικολογική ογκολογία και το 2015 διορίστηκε ως αναπληρωτής επιμελητής (Funktionsoberarzt) και το 2017 ως επιμελητής (Oberarzt) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Würzburg όπου εξειδικεύτηκε στην ελάχιστα επεμβατική και ρομποτική χειρουργική.
Παράλληλα με την εκπαίδευση των ειδικευομένων στην ενδοσκοπική χειρουργική, ο Δημήτριος Μπαλαφούτας υπήρξε από το 2017 έως το 2020 εκπαιδευτής στο πρόγραμμα University of Würzburg Masterclass Workshop for Operative Gynecology, βασιζόμενο σε πτωματικά μοντέλα και ζωντανά χειρουργεία, ενώ διεξάγει ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης στη λαπαροσκόπηση για τους ειδικευόμενους ιατρούς στο Αρεταίειο Νοσοκομείο.
Ο Δημήτριος Μπαλαφούτας είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ακαδημαϊκός Υπότροφος της Β΄ Μαιευτικής & Γυναικολογικής Κλινικής στο Αρεταίειο Νοσοκομείο. Από το Νοέμβριο του 2021 είναι Αναπληρωτής Διευθυντής (Leitender Oberarzt) της Μαιευτικής & Γυναικολογικής Κλινικής του Spital Männedorf στη Ζυρίχη.