Η διαπρωκτική ελάχιστα επεμβατική ΤΜΕ (TaTME) αφορά στην πλέον σύγχρονη και υποσχόμενη μέθοδο για την χειρουργική αντιμετώπιση των χαμηλών όγκων ορθού. Δεδομένου ότι οι ανατομικοί σχηματισμοί στην TaTME δεν είναι οικείοι στους χειρουργούς, η επέμβαση αυτή απαιτεί ειδική εκπαίδευση. Η εκμάθηση έχει αποδειχθεί αποτελεσματική μόνο σε πτωματικά προπλάσματα.

Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του NoDE Institute, διενεργούνται εκπαιδευτικά σεμινάρια TaTME επί πτωματικών προπλασμάτων, σε μικρό αριθμό εκπαιδευομένων (2 ανά πρόπλασμα), με διαθέσιμη όλη την σχετική τεχνολογία (Airseal, Gelpoint Path, λαπαροσκοπικοί πύργοι H-D).

Τα σεμινάρια ολοκληρώνονται σε 2 ημέρες.

Η πρώτη ημέρα περιλαμβάνει το θεωρητικό μέρος.

Τη δεύτερη ημέρα οι εκπαιδευόμενοι διενεργούν την ίδια επέμβαση σε πτωματικά προπλάσματα με βήμα προς βήμα καθοδήγηση από τον εκπαιδευτή.

Προκειμένου να επιτευχθούν πραγματικές συνθήκες χειρουργείου, σε κάθε 2 εκπαιδευόμενους αντιστοιχεί ένα πτωματικό πρόπλασμα, ένας εκπαιδευτής και ένας/μία νοσηλευτής/τρια εργαλειοδοσίας.

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, οι χειρουργοί θα είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα πλάνα παρασκευής της TaTME, να αποφεύγουν επιπλοκές από τραυματισμό γειτονικών ανατομικών σχηματισμών και να ολοκληρώνουν την εκτομή του ορθού με ογκολογικά άρτιο τρόπο.

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής για το 2024 είναι:

13 – 14 Σεπτεμβρίου 2024

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν, όπως και όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα που οργανώνει το NoDE.

Προηγούμενα Σεμινάρια

5 based on 3 reviews

4 Σχόλια

 • Πέτρος Σιαπέρας Επιμ Α. Χειρουργος ΓΝΑ Σισμανόγλειο Reply

  Αγαπητέ Κωνσταντίνε,

  Θα ήθελα να σε συγχαρώ προσωπικά για την άψογη οργάνωση και διεξαγωγή του TaTME σεμιναρίου. Τόσο η πρώτη μέρα με την παρακολούθηση live χειρουργείου ήταν πολύ εποικοδομητική, αλλά και κυρίως η δεύτερη μέρα με το πτωματικό μοντέλο μου έδωσε τη δυνατότητα να δω σε σχεδόν ρεαλιστικές συνθήκες την συγκεκριμένη τεχνική. Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για μία ακόμη φορά που μοιράζεσαι την γνώση – τεχνική και με άλλους συναδέλφους. Επίσης συγχαρητήρια για όλη την ομάδα πού λειτούργησε άψογα. Αν θα μπορούσα να προτείνω κάτι θα ήταν ίσως κάποια πολύ επιλεκτικά (για να μην κουράσουν) θεωρητικά μαθήματα για την τεχνική, μαζί και με σχολιασμό videos (tips – complications etc), πιστεύω δε ότι αν και δύσκολο να γίνει, θα ήταν ιδανικό να μπορούσε με κάποιο τρόπο να υπάρχει μία φόρμα για mini fellowship δίπλα σε σένα και την ομάδα σου για να υπάρχει περαιτέρω εξοικείωση με την πολλά υποσχόμενη TaTME. Και πάλι ειλικρινά συγχαρητήρια για το course.

 • Constantinos Mavrantonis Reply

  @Πέτρος Σιαπέρας Επιμ Α. Χειρουργος ΓΝΑ Σισμανόγλειο
  Ευχαριστώ πολύ εκ μέρους όλης της ομάδας. Επιπρόσθετα, ευχαριστούμε για την ιδέα των σύντομων θεωρητικών παρουσιάσεων. Θα το προσθέσουμε στο πρόγραμμα του επόμενου σεμιναρίου τον Οκτώβριο.

 • Ζαμπίτης Νίκος Reply

  Συγχαρητήρια κι από εμένα σε όλη την ομάδα και προσωπικά στον κ.Μαυραντώνη.
  Ευχαριστώ που μου δώσατε τη δυνατότητα να συμμετέχω σε αυτό το σεμινάριο.
  Είναι όντως ιδιαίτερα αξιέπαινο και σπάνιο το γεγονός της ανιδιοτελούς προσφοράς και παροχής της γνώσης κι εμπειρίας της ομάδας σας και πρέπει να επισημανθεί.
  Με αυτό τον τρόπο συμβάλλετε τα μέγιστα στην εκπαίδευση της ελληνικής χειρουργικής κοινότητας κι ιδιαίτερα του κλάδου της κολοπρωκτολογίας και στη διάδοση μοντέρνων χειρουργικών τεχνικών που οφείλει κάθε χειρουργός παχέος εντέρου να κατέχει ώστε ο έλληνας ασθενής να απολαμβάνει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.
  Έχω παρακολουθήσει το αντίστοιχο σεμινάριο στο Cambridge και αυτό δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει σε επίπεδο χειρουργικής τεχνικής,οργάνωσης και ποιότητας.
  Παρόλα αυτά συμφωνώ ότι θα ήταν πολύ χρήσιμη η προσθήκη μιας επιπλέον ημέρας για κάποιες διαλέξεις σχετικά με το ρόλο και τη θέση της τεχνικής στο χαμηλό και δύσκολο καρκίνο του ορθού μαζί με παρουσίαση της επικαιροποιημένης επιστημονικής γνώσης από τη διεθνή κοινότητα όσων αφορά την τεχνική.
  Πολλά συγχαρητήρια και πάλι.

  • Constantinos Mavrantonis Reply

   @Ζαμπίτης Νίκος
   Σας ευχαριστούμε πολύ, οπωσδήποτε θα προσθέσουμε την ημέρα διαλέξεων. Εν τω μεταξύ σας περιμένουμε στο Master-c.la.s.s για τον καρκίνο ορθού στο ΙΙΒΕΑΑ στις 5 και 6 Ιουλίου.

Αφήστε ένα σχόλιο