Ο Φώτης Φωτόπουλος είναι επαγγελματίας μεταφραστής, συντονιστής έργων, σύμβουλος καριέρας και επιχειρήσεων.

Τελειώνοντας το λύκειο στη Θεσσαλονίκη, κέρδισε τετραετή υποτροφία από το Ίδρυμα Έλενας Βενιζέλου-Schilizzi το 1992, κατόπιν ανταγωνιστικής διαδικασίας επιλογής μεταξύ των καλύτερων μαθητών της Βόρειας Ελλάδας. Χάρη σ’ αυτή τη διάκριση, σπούδασε ως οικότροφος για ένα χρόνο στο περίφημο Sevenoaks School και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Επιστήμη Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ.

Ακολούθως εξειδικεύτηκε με υποτροφία του βρετανικού κράτους, αποφοιτώντας το 1997 από το Πανεπιστήμιο του Γιορκ με Μάστερ στην Ασφάλεια Συστημάτων Υψηλής Ακεραιότητας (safety-critical systems).

Μεταξύ 1999 και 2004 εργάστηκε με έδρα το Μπαθ ως προγραμματιστής, τεχνικός σύμβουλος ασφάλειας και συντονιστής συμβουλευτικών έργων. Έκτοτε διατηρεί καθημερινή σχεδόν επαφή με τη βρετανική πραγματικότητα.

Το 2005 άρχισε να μεταφράζει και το 2010 κατέκτησε το Diploma in Translation του Institute of Linguists. Από το Μάρτιο του 2016 ως το Μάιο του 2020 διετέλεσε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταφραστών. Επίσης, είναι μέλος του βρετανικού Chartered Institute of Linguists.

Από το 2011, όταν δημιούργησε το UKmed.gr, εργάζεται σχεδόν αποκλειστικά στον κλάδο της Υγείας, παρέχοντας υπηρεσίες που συνδυάζουν τη συμβουλευτική καριέρας με τη μετάφραση και τη διαγλωσσική επαγγελματική επικοινωνία.

Για τον Φώτη η μεγαλύτερη ικανοποίηση προέρχεται από το να βοηθάει τους άλλους να αναπτύσσονται και να πραγματώνουν τις δυνατότητές τους.