Ο Δουκάκης Παραδέλλης αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πολυτεχνείου του Μονάχου (TUM) το 2010.

Ειδικεύθηκε στη Γενική Χειρουργική στη Maria Theresia Klinik Ακαδημαϊκό Νοσοκομείο του Ludwig Maximilians Universität και στη Schreiber Klinik Ακαδημαϊκό Νοσοκομείο του Technische Universität στο Μόναχο.

Η εκπαίδευσή του ολοκληρώθηκε στην Α’ Χειρουργική Κλινική και Μονάδα Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής στο Νοσοκομείο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην Αθήνα και το 2017 απεκτήσε τον Τίτλο της Ειδικότητας στη Χειρουργική. Το 2018 ανακυρήχθηκε Facharzt für Allgemeine Chirurgie από τον Ιατρικό Σύλλογο της Βαυαρίας.

Κατά τη διάρκεια της ειδικότητας εκπαιδεύτηκε σε όλο το φάσμα της Γενικής Χειρουργικής και ιδιαίτερα στη Χειρουργική του Πεπτικού Συστήματος και των Ενδοκρινών Αδένων. Μετεκπαιδεύτηκε στην Αποκατάσταση Κηλών του Κοιλιακού Τοιχώματος και στο Ρομποτικό σύστημα DaVinci.

Παραλλήλα εκπονεί τη Διδακτορική Διατριβή με θέμα: Η Αντιοξειδωτική Προετοιμασία πρίν από Μείζονες Ηπατεκτομές. Το πειραματικό πρωτόκολλο διενεργείτε με Υποτροφία από την Ελπεν σε χοίρεια μοντέλα στο Ερευνητικό & Πειραματικό της Κέντρο.

Από το 2018 είναι Επιμελητής της Στ’ Χειρουργικής Κλινικής του ΔΘΚΑ ΥΓΕΙΑ και Εκπαιδευτής στο Κέντρο Προσομοίωσης στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική και των Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική του Παχέος Εντέρου (C.LA.S.S.) του NoDE Institute.