Χειρουργός, Αναπληρωτής Καθηγητής Α’ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ.Ν.Α. Ιπποκράτειο

 

Ο Γεώργιος Θεοδωρόπουλος, MD, PhD, FACS, FASCRS είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει ειδικευθεί πλήρως στη Γενική Χειρουργική και εξειδικευθεί στη Χειρουργική Παχέος Εντέρου στις ΗΠΑ.

Ο Γεώργιος Θεοδωρόπουλος γεννήθηκε το 1969 στο Ναύπλιο Αργολίδας και ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του στην Τρίπολη Αρκαδίας. Μετά την αποφοίτησή του με «Άριστα» από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετέβη στις ΗΠΑ, όπου ολοκλήρωσε την 6ετή ειδίκευση του Γενική Χειρουργική. Έλαβε τον τίτλο ειδικότητας στη Χειρουργική από το American Board of Surgery. Ακολούθησε η μετεκπαίδευσή του στη Χειρουργική του Παχέος Εντέρου και Πρωκτού σε πιστοποιημένο πρόγραμμα εξειδίκευσης των ΗΠΑ. Το 2005 ανακηρύχθηκε Fellow of American College of Surgeons (FACS) από το Αμερικανικό Κολλέγιο Χειρουργών, ενώ το 2014, λόγω της κλινικής και επιστημονικής συμβολής και αφοσίωσής του στη Χειρουργική του Παχέος Εντέρου, ανακηρύχθηκε Fellow of American Society of Colon and Rectal Surgeons (FASCRS) από την Αμερικανική Εταιρεία Χειρουργικής Παχέος Εντέρου.

Πέραν της αντιμετώπισης των παθήσεων που άπτονται του φάσματος της Γενικής Χειρουργικής, εφαρμόζει λαπαροσκοπικές τεχνικές στην αντιμετώπιση καρκίνου παχέος εντέρου, στη νόσο Crohn και στην ελκώδη κολίτιδα, διενεργεί επεμβάσεις αποφυγής μόνιμης «παρά φύσιν» έδρας για καρκίνους του ορθού (πρωτοπόρησε στην εφαρμογή της διαπρωκτικής ολικής μεσοορθικής εκτομής, νέας προσπέλασης που φέρεται διεθνώς ως ta-TME), είναι ειδικός σε διαπρωκτικές εκτομές για την αφαίρεση νεοπλασμάτων του ορθού, συμπεριλαμβανομένης της μοντέρνας τεχνικής γνωστής ως ΤAMIS (Transanal Minimally Invasive Surgery)  και αντιμετωπίζει δυσίατα προβλήματα του παχέος εντέρου και του πρωκτού, όπως προπτώσεις, ακράτειες κοπράνων, δύσκολα συρίγγια, παθήσεις που απαιτούν αποκαταστάσεις με κρημνούς και πολλά περιστατικά που έχουν υποτροπιάσει ή αποτύχει μετά από προηγούμενες χειρουργικές προσπάθειες.

Έχει λάβει 16 βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, καθώς και 4 υποτροφίες, έχει συμπεριληφθεί σε 3 διεθνείς συλλογές βιογραφικών, είναι μέλος 15 Επιστημονικών Εταιρειών, έχει διατελέσει μέλος της επιτροπής «New Technologies Committee» του American Society of Colon & Rectal Surgeons, τώρα είναι μέλος του International Committee της ίδιας εταιρείας, του Research Committee της Εuropean association for Endoscopic Surgery και μέλος του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της ΕΧΕ. Έχει δώσει συνολικά 131 ομιλίες σε επιστημονικές συναντήσεις. Έχει σημαντικό ερευνητικό – συγγραφικό έργο όπως τεκμηριώνεται από τις 130 ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά, που έχουν συνολικό συντελεστή απήχησης 393. Το συγγραφικό του έργο έχει τύχει διεθνούς αναγνώρισης, όπως προκύπτει από τον σημαντικό αριθμό βιβλιογραφικών αναφορών του (5.413) και το υψηλό δείκτη Hirsch (h-index: 37).

Η συνεισφορά του στην Εκπαίδευση τονίζεται από την επί 15ετίας αδιάλειπτη συμμετοχή του στην προπτυχιακή και μεταπτυχιακή διδασκαλία και, στα πλαίσια αυτά, η δημιουργία εξαρχής, σε συνεργασία με την Αναπλ. Καθηγήτρια κα Γαζούλη προγράμματος e-Learning με τίτλο “Microbiome in Human Health and Diseases” (https://elearninguoa.org/course/health-nanotechnology-nanomedicine/microbiome-human-health-and-diseases), το οποίο ξεκίνησε να διδάσκεται το 2020, διαπραγματεύεται ενδελεχώς το ρόλο του μικροβιώματος στις ανθρώπινες νόσους και παρέχει πιστοποιητικό εκπαιδευτικής κατάρτισης στους εκπαιδευόμενους .