Newsletter #1 27 Φεβρουαρίου 2021

Newsletter #1
27 Φεβρουαρίου 2021

World NGO Day logo

Με το πρώτο αυτό newsletter του NoDE Institute, η έκδοση του οποίου συμπίπτει με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας ΜΚΟ, εγκαινιάζουμε μια νέα μορφή επικοινωνίας, ενισχύοντας τους δεσμούς μας με την επιστημονική κοινότητα και ανανεώνοντας –εν μέσω πανδημίας– την πίστη μας στην αλληλεγγύη και την εθελοντική προσφορά.

Το δικαίωμα στη δωρεάν εξειδικευμένη εκπαίδευση

Στις αρχές της δεκαετίας του 2020, οι εξελίξεις στον χώρο της ιατρικής, και ιδιαίτερα της χειρουργικής, επιταχύνονται με ραγδαίους ρυθμούς, καθιστώντας απαραίτητη τη διαρκή μετεκπαίδευση σε προηγμένες εφαρμογές και μεθοδολογίες αιχμής. Παράλληλα, η πρόσβαση, τόσο των ιατρών όσο και των ασθενών, στην εξειδικευμένη χειρουργική γνώση γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Σκοπός κι όραμα του NoDE (Network of Doctors’ Education) Institute είναι να συμβάλλει στην όσο το δυνατόν ευρύτερη διάδοση και ανταλλαγή αυτής της πολύτιμης γνώσης. Έτσι ώστε, αφενός να μην απαιτείται πλέον μετάβαση των ιατρών στο εξωτερικό για τη συμμετοχή σε μετεκπαιδευτικά χειρουργικά fellowships, και αφετέρου να απολαμβάνουν οι ασθενείς πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες στην αντιμετώπιση των χειρουργικών παθήσεων, παραμένοντας στην Ελλάδα.

Στο NoDE Institute πιστεύουμε ότι όλοι έχουν δικαίωμα στην εξειδικευμένη εκπαίδευση. Πιστεύουμε, επίσης, ότι αυτή η εκπαίδευση πρέπει να παρέχεται δωρεάν. Για τον λόγο αυτό, τα στελέχη του NoDE εργαζόμαστε απολύτως αμισθί, τα δε λειτουργικά έξοδα καθώς και το κόστος των σεμιναρίων καλύπτονται από δωρεές και χορηγίες ιδιωτικών φορέων. Το NoDE δεν είναι επιχείρηση και δεν έχει μετόχους που αποκομίζουν κέρδη.

Προγράμματα στα μέτρα των εκπαιδευομένων

Τα hands-on μεταπτυχιακά προγράμματα χειρουργικής εκπαίδευσης που έχει δημιουργήσει το NoDE είναι σχεδιασμένα για μικρές ομάδες χειρουργών και προσαρμοσμένα στα μέτρα του κάθε εκπαιδευόμενου, περιλαμβάνοντας:

• Colorectal Laparoscopic Surgical Skills (C.LA.S.S.) courses, σεμινάρια χειρουργικής εντέρου με καλεσμένους έγκριτους ομιλητές από το εξωτερικό, διαδραστική εκπαίδευση Problem Based Learning (PBL) από ειδικούς, live χειρουργεία, και εντατική εκπαίδευση σε επεμβάσεις επί ανθρώπινων πτωματικών προπλασμάτων που εισάγονται από τις ΗΠΑ ειδικά παρασκευασμένα για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Σημειώνεται ότι η εκπαίδευση αυτή έχει σημαντικό κόστος που περιλαμβάνει την εισαγωγή των προπλασμάτων σε βαθιά ψύξη και την ακόλουθη πολυήμερη φροντίδα τους έως ότου ανακτήσουν την κατάλληλη προς εκπαίδευση θερμοκρασία. Δεδομένης της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος, το NoDE είναι ο μοναδικός μη-κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός στην Ελλάδα που πραγματοποιεί συστηματικά τέτοιου είδους σεμινάρια.
• In-Hospital Training, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν μέλη χειρουργικών κλινικών από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη διαδικασία λαπαροσκοπικής χειρουργικής εντέρου και ορθού μέσα στο χειρουργείο και να έρθουν σε επαφή με όλες τις σχετιζόμενες ειδικότητες (αναισθησιολογικό, τεχνολογία, νοσηλευτική, μετεγχειρητική παρακολούθηση, ταχεία ανάρρωση).
• Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική θώρακα με πρακτική εκπαίδευση σε ανθρώπινα πτωματικά προπλάσματα.
• Πρόγραμμα εκπαίδευσης στην τοποθέτηση σύγχρονων κεντρικών φλεβικών γραμμών μακράς χρήσης υπό υπερηχογραφικό έλεγχο στο κρεββάτι του ασθενούς.
• Πρόγραμμα εκπαίδευσης στη νέα χειρουργική κηλών με πρακτική σε ανθρώπινα πτωματικά προπλάσματα.
• Πρόγραμμα καθοδήγησης (mentoring) κατά τη διενέργεια των πρώτων επεμβάσεων των εκπαιδευομένων στα νοσοκομεία τους, με φυσική παρουσία ή μέσω ψηφιακής πλατφόρμας επικοινωνίας.
• Πρόγραμμα shadowing για μαθητές 3ης Λυκείου που θέλουν να ακολουθήσουν ιατρικές σπουδές.
• Κέντρο προσομοίωσης το οποίο, εκτός από virtual reality simulators τελευταίας γενιάς για εκπαίδευση στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, διαθέτει προσομοιωτές που σχεδίασε και κατασκευάζει το ίδιο το NoDE σε 3D printers. Δύο προσομοιωτές έχουν δωριστεί στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Κρήτης.
• Ετήσια αποστολή στην Ουγκάντα με τη συμμετοχή ιατρών, νοσηλευτών και άλλων εθελοντών του NoDE, για την προσφορά ιατρικής βοήθειας και την εκπαίδευση συναδέλφων.

Μεγάλος απολογισμός σε μικρό χρόνο

Την τελευταία διετία, το NoDE πραγματοποίησε 27 εκπαιδευτικά προγράμματα. Σημειώνεται ότι κατά το 2020, παρά τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, το NoDE κατάφερε να συνεχίσει την εκπαιδευτική του δράση μέχρι την επιβολή του lockdown, χάρη στην αποτελεσματικότητα των hands-on σεμιναρίων και την ευελιξία που προσφέρει η εκπαίδευση μικρών ομάδων χειρουργών. Κατά τη διετία αυτή το NoDE:

• Προσέφερε 2.332 ώρες εκπαίδευσης για δεξιότητες στη λαπαροσκοπική χειρουργική μέσω των συστημάτων εικονικής πραγματικότητας του Κέντρου Προσομοίωσης του NoDE Institute.
• Προσέφερε 1.706 ώρες σεμιναρίων θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης.
• Εκπαίδευσε σε μικρές ομάδες 471 συναδέλφους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα από όλη την Ελλάδα.
• Εξασφάλισε τη συμμετοχή 98 ομιλητών και εκπαιδευτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο πλούσιος αυτός απολογισμός σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε το έργο μας με ακόμα μεγαλύτερο ενθουσιασμό και επιμονή. Ξεκινώντας το 2021, έχουμε ετοιμάσει ένα εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης με σχεδιασμό επέκτασης σε επιπλέον ειδικότητες, όπως την πλαστική-επανορθωτική χειρουργική, την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική καρδιάς, την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μαστού, τη γναθοχειρουργική, και τη χειρουργική σπονδυλικής στήλης.

Εθελοντισμός και χορηγία, οι στυλοβάτες του NoDE

Χάρη στην εθελοντική εργασία όλων των στελεχών του NoDE, την αρωγή του Δ.Θ.Κ.Α. ΥΓΕΙΑ το οποίο παρέχει δωρεάν υποδομή και εγκαταστάσεις, και την ευγενική χορηγία εταιρειών και ιδιωτών, τα εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται –και θα πραγματοποιούνται πάντα– δωρεάν. Η εθελοντική προσφορά και η χορηγική υποστήριξη εξασφαλίζουν τη δυνατότητα συνέχισης του έργου του NoDE και υλοποίησης του στόχου που έχει θέσει: να έχουν όλοι οι Έλληνες χειρουργοί πρόσβαση σε δωρεάν εξειδικευμένη γνώση, παραμένοντας στην Ελλάδα.

Παρακολουθήστε το πρόγραμμα που ανανεώνεται διαρκώς στο https://www.nodeinstitute.org/

Be the first to write a review

Αφήστε ένα σχόλιο